Стиль, дизайн і феншуй

Стиль, дизайн і феншуй

Деякі сучасні дизайнери все частіше говорять про… феншуй. Тобто про універсальні принципи, які справедливі для будь-якого житла, для усіх людей. Нещодавно мені до рук потрапила книга «Мистецтво затишку» Фріди Рамстед, відомої скандинавської лекторки та блогерки в сфері стилю та дизайну інтер’єру.

З перших рядків книга мене здивувала тим, що майже слово в слово повторювала мої власні думки: «Я дуже давно шукала книжку, подібну до тієї, що ви зараз тримаєте в руках. І не знайшла її. Я прочитала сотні книжок про дизайн інтер’єру, обшукала бібліотеки, діставала старенькі томи на блошиних ринках і замовляла з-за кордону іноземні видання – і це все дише для того, щоб зрозуміти, що більшість з них переважно складалися зі світлин захопливих інтер’єрів елітних будинків. І вони не мають нічого спільного зі звичайними будинками та квартирами».

Міст між дизайном Заходу і Сходу

Фріда Рамстед наче будує місток між західним дизайном та східним феншуєм, так само як Шентан Су простими словами пояснюючи фундаментальні принципи та практичні основи дизайну інтер’єру. Вона ділиться власним досвідом правил і прийомів, що є корисними для кожного, незалежно від індивідуального стилю чи особистих уподобань в облаштуванні будинку.

«Важливо не втратити розуміння того, що правильні відповіді варто шукати в самому собі. Як ми почуваємося в різних середовищах і як на них реагуємо? Саме погляд у себе дає нам цінне уявлення про те, як ми можемо облаштувати свій будинок чи квартиру, щоб створити затишну домівку для справжнього життя, а не для того, щоб показувати його іншим», – підкреслює Фріда.

Шукати відповіді усередині себе, у своєму серці – це одна з ключових рекомендацій традиційного феншуй, китайської метафізики та в цілому східного шляху самопізнання.

Інь і Ян стилю

Те, як ми облаштовуємо свій дім, повинно залежати від наших особистих потреб, а не від того, що подумають про нас інші люди. Дизайнер радить: «Якщо ви часто проводите дозвілля разом із друзями, то, мабуть, варто поставити у вітальні великий диван із достатньою кількістю місць для сидіння. Якщо ви любите відпочивати з книжкою, є сенс вкласти гроші в комфортне крісло».

Якщо ви дуже відкрита людина (Янський стиль життя), і спілкування з іншими людьми сповнює вас енергією, то найімовірніше вам підійде відкрите планування. Якщо ж ви інтроверт (Іньський стиль буття) і любите відпочивати в спокої, певно, вам буде комфортніше в оселі, де кімнати розділені, а двері можна причинити.

Майстер Шентана Су про красу у дизайні і не тільки

Інтуїція і золотий перетин у дизайні

Якщо запитати професійних дизайнерів Заходу або Сходу, про що вони думають, коли беруться за новий проект, більшість із них скаже, що керується інтуїцією. Допитливих аматорів у дизайні така відповідь зазвичай розчаровує. На жаль, не у всіх розвинена інтуїція, тому більшість людей потребує конкретної поради.

«Що більше ми дізнаємося про історичні техніки створення гармонійної пропорції та композиції, то краще ми розвиваємо свій смак і мислення», – каже Фріда Рамстед. Нерідко на допомогу приходить математика: те, що одні люди відчувають інтуїтивно, інші можуть вирахувати за допомогою цифр.

Шентан Су: Чи є золотий перетин у феншуй?

Золотий перетин, відомий також як золота середина – це дуже корисне поняття для тих, хто цікавиться дизайном. Формула актуальна й нині, адже дає змогу вирахувати гармонійні пропорції та композицію в мистецтві, архітектурі й музиці.

«Незалежно від того, що ви знаєте чи думаєте про поняття золотого перетину й ідеалу, саме він, без сумніву, формував наш погляд на красу впродовж століть», – наголошує Фріда.

феншуй дизайн

Сторінка по золотий перетин з книги “Мистецтво затишку” Фріди Рамстедт

 

Шентан Су про золотий перетин

В наступних статтях я рухатимусь далі за сюжетом книги, досліджуючи чудові місточки Фріди Рамстед між західним дизайном та феншуй.

Дякуємо видавництву ArtHuss за прекрасний переклад і видання класної книги (замовити її можна на сайті видавництва).

Подпишитесь на нашу рассылку:



Понравилась статья? Подпишись на нашу рассылку![wysija_form id="4"]

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − fifteen =

New user? | Forgot your password?