Феншуй архітектури та будівництва

Інститут Блу МаунтинБудинок і квартираФеншуй архітектури та будівництва

Феншуй архітектури та будівництва

З плином історії світова архітектура та будівництво відображають соціальну та економічну діяльність певного часу. Крім того, архітектура і будівництво відображають актуальні наукові знання і технології будівельних матеріалів, а також цінності, спосіб життя, мислення та людські стосунки. Більше того, на всі ці аспекти людського буття вплинула архітектура.

Архітектурний дизайн має три основні характеристики: функціональність, естетичність і економічність. Завжди існувала загальна думка, що хороша будівля має бути функціональною, красивою та економною.

У першому столітті до нашої ери Марк Вітрувій Полліон (80–70 р. до н. е. – 15 р. до н.е), римський архітектор, військовий та цивільний інженер, у своїх «Десяти книгах про архітектуру» заявив, що архітектура повинна задовольняти критеріям міцності, корисності та витонченості. Ті самі критерії, які він встановив, все ще актуальні сьогодні.

Однак цим трьом якостям не завжди приділялося однакове значення. Історично склалося так, що на Заході точилася велика дискусія щодо відносної цінності краси та функціональності. Отже, архітектурні проекти на Заході часто коливалися між акцентом на тому чи іншому.

З появою сучасних і постмодерністських рухів в архітектурі цей незбалансований акцент став ще більш очевидним. Досягнути баланс на практиці – це, виявляється, складна задача для традиційного архітектурного проектування.

Люди справедливо зауважують, що жодна теорія архітектури не є універсальною. Немає жодного методу проектування та дизайну, який був би добре сприйнятий у всьому світі. Немає жодної форми чи стилю архітектурного мистецтва, який мав би вічну та універсальну привабливість.

Це, здавалося б, логічне твердження. Наприклад, немає єдиної регіональної кухні, яка б подобалася всім людям у будь-який час. Однак, незалежно від типу кухні, їжа, яка є смачною, поживною та приємною для насолоди, має загальне визнання.

Чи є така схожа універсальна річ в архітектурі? Так, є. Це слідування принципам Природи. Чим, власне, займається традиційний феншуй Школи Форм.

Автор: майстер Школи Форм Шентан Су
Переклад: Тарас Литвин

Подпишитесь на нашу рассылку:



Понравилась статья? Подпишись на нашу рассылку![wysija_form id="4"]

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 12 =

New user? | Forgot your password?