Феншуй і пропорції в дизайні інтер’єру

Інститут Блу МаунтинБудинок і квартираФеншуй і пропорції в дизайні інтер’єру

Феншуй і пропорції в дизайні інтер’єру

У практичному посібнику зі стилю та дизайну інтер’єру Фріда Рамстед рекомендує використовувати пропорції золотого перетину, правило третин, правило трикутника та оптичний центр композиції. Ці рекомендації по суті співпадають із вченням традиційного феншуй Школи Форм, носієм якого є єдиний у світі Майстер Школи Форм – Шентан Су.

Пропорції золотого перетину

Дизайнери користуються пропорцією золотого перетину, щоб вирахувати потрібну пропорцію кольору в інтер’єрі, удаючись до формули 60:30:10 + білий/чорний. Якщо уважно придивитися до різних фотографій, ви побачите, що в більшості з них ця пропорція й так є.

Правило третин або золотої рівноваги

правило третин і феншуй

Стаття Вікіпедії про Правило третин

Фріда Рамстед радить: Якщо вам складно працювати за правилом золотого перетину, спробуйте просто розділити ваш простір на три частини. Це стане в нагоді, коли треба швидко вирахувати оптимальне розташування якогось предмета в інтер’єрі. Правило третин (його ще називають правилом золотої рівноваги) більш практичне та математично простіше, ніж спроба вирахувати точний золотий перетин, тому ним легше послуговуватися в повсякденному проектуванні.

Зверніть увагу на тонку решітку на екрані фотоапарату – вона призначена для побудови композиції. Вона базується на правилі золотого перетину та простішому правилі третин і ділить фотографію на три сегменти за горизонталлю і вертикаллю. Сенс цієї решітки полягає в тому, що основний об’єкт повинен бути на одній із точок перетину ліній, а не посередині решітки.

За допомогою решітки ви можете швидко побачити точки перетину й уникнути вельми поширеної помилки – розташування об’єкта в центрі зображення. Відомі художники, дизайнери, фотографи дуже рідко об’єкт зображення розташовують у самому центрі – зазвичай його розміщують на одну-дві третини від краю, а вихідною точкою є золота спіраль.

феншуй дизайн

© Richard Vogel from Fujifilm

Постійно дотримуючись цього принципу, ми можемо легко зрозуміти, куди краще ставити меблі й інші речі, щоб досягти в оселі гармонії та балансу.

Стиль, дизайн і феншуй

Правило трикутника

У книзі “Мистецтво затишку” йдеться про ще одне зручне правило – трикутника. Тільки-но ми почнемо шукати візуальні трикутники в інтер’єрах, то знайдемо ці фігури скрізь – їх дуже багато. Це доволі корисна техніка для новачків: розміщайте об’єкти так, щоб їхні контури утворювали трикутник. Будьте уважними (!) – йдеться про трикутники якщо дивитися збоку. Такий підхід ефективний і з рівностороннім, і з прямокутним трикутниками.

У володінні геометрії – два безцінні скарби: теорема Піфагора і золотий перетин. – Йоганн Кеплер (1571-1630)

Оптичний центр композиції

У композиції точка, яку ми сприймаємо як центральну, і точка, що є центральною геометрично, – різні.

Оптичний центр лежить трохи вище, ніж геометричний (приблизно на 10%).

Наприклад, нижня частина рамки картини часто трішки заглиблена, як порівняти з верхньою, – це дає змогу злегка змістити геометричний центр зображення вгору.

Подпишитесь на нашу рассылку:



Понравилась статья? Подпишись на нашу рассылку![wysija_form id="4"]

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − 8 =

New user? | Forgot your password?