Не роби зла, не роби добра

Інститут Блу МаунтинРізнеНе роби зла, не роби добра
Posted by Тарас Литвин | ,  | No Comments | 17 Серпня , 2024

Не роби зла, не роби добра

Майстер Шентан Су кілька разів згадував дуже важливий урок про карму, отриманий від його Вчителя. Ось ця історія:

“Наприкінці 1970-х років, коли у Китаї вже закінчилася культурна революція, я офіційно став учнем Майстра чань буддизму Пу Юя з монастиря Юн Цюань (кит. 泉寺) на горі Гушань в провінції Фуцзянь. На той час у монастирі знаходилося лише кілька монахів, туристів в той час взагалі не було.

Після церемонії посвяти в учні вчитель Пу Юй провів зі мною надихаючу розмову, яка з того часу служила мені керівництвом по життю.

Майстер Пу Юй розповідав про традицію чань (дзен), історію монастиря, а потім ми почали спілкуватися менш формально, і вчитель заговорив про мене.

«Шентан, – сказав він, – за твоїми великими мочками вух можу сказати, що ти матимеш фінансовий успіх, і ти зможеш багато зробити для підтримки буддизму та духовних навчань».

Потім майстер продовжив серйозніше, і його слова вразили мене, запали в душу на все життя.

– Шентане, не роби зла, але також не роби добра.

Я дуже здивувався.

«Не чини зла, роби добро» – одне з фундаментальних навчань буддизму. Майстер Хуейнен, шостий патріарх чань-буддизму, завжди акцентував на цьому увагу учнів.

Чому ж учитель каже мені не робити добра?

«Не намагайся робити добрі справи. Просто працюй над собою. Будь свічкою. Свічка, що горить, може висвітлити невеликий простір.
Продовжуй працювати над собою, нарощуючи сяйво і перетворюючи свічку на ліхтар, який здатний висвітлити більший простір.

Потім перетворися на багаття, яке освітить ще більше довкола. Свічка, ліхтар чи багаття – всі вони віддають світло природно, згідно зі своїм розміром.

Вони не намагаються щось робити, у цьому немає зусилля.

Будучи свічкою, ти не можеш вибрати освітлювати більший простір. Будучи багаттям, ти не можеш скоротити освітлювану площу.

Просто зосередься на роботі над собою. Ерудиція приходить ззовні, а мудрість – зі спокійного розуму.

Завдяки роботі над собою у тебе зросте потенціал серця для охоплення більшого простору та часу, більшого, ніж будь-коли. Це перетворення свічки на ліхтар та багаття. Коли так відбувається, всі твої думки та справи стають природно добрими, приносячи користь людям, суспільству, всім живим істотам.

Так, природно, без зусиль для здійснення добрих справ. Проживаючи таким чином своє життя, не думаючи про те, чи робиш ти добро, добра карма не накопичується і ти звільняєшся від карми».

Учитель Пу Юй, мастер дзэн и чай

Майстер Пу Юй (китайською 普雨法師) був 133-м наставником храму Юнцюань. Цей монастир було засновано за часів династії Тан (618–907 рр.).

Подпишитесь на нашу рассылку:



Понравилась статья? Подпишись на нашу рассылку![wysija_form id="4"]

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =

New user? | Forgot your password?