Воин Света: интервью с Шентаном Су

Інститут Блу МаунтинНовиниВоин Света: интервью с Шентаном Су

Воин Света: интервью с Шентаном Су

В журнале “Воїн світла” (№5, 2017) опубликовано интервью (на украинском языке) с мастером Шентаном Су о боевых искусствах, тайцзи, цигун. Цена 50 грн. Заказать журнал можно по емейлу info@bluemountainfengshui.org

Публикуем фрагмент этого интервью:

Майстре Су, що об’єднує всі бойові мистецтва?

Шентан Су: Будь-яка практика поєднує в собі три складові: тіло, енергію ци та розум. Всі вони працюють одночасно. Але ми зазвичай акцентуємо свою увагу лише на одній складовій, більш очевидній та зрозумілій.

Важливо утримувати рівновагу, тобто розуміти, що в будь-якій діяльності людини, у тому числі і бойових мистецтвах, є два аспекти: інь і ян. Зазвичай ми більше приділяємо увагу янському аспекту і досить мало іньському.

Що саме є іньським аспектом?

Шентан Су: В багатьох БМ звертають увагу в першу чергу на швидкість, силу, ефективність. Кожен намагається досягти максимальної швидкості удару. Це все – янський аспект. Але щоб досягти вершин в практиці БМ, обов’язково варто враховувати іньський.

Спробуйте вдарити дуже повільно, вкластися в один удар впродовж 40 секунд. Ви побачите, що це зробити набагато важче. За допомогою одного лише янського аспекту можна зламати, розбити, понівечити. Якщо ж нанести удар за допомогою іньського аспекту, то зовнішні сліди його дії відсутні, але пошкоджуються внутрішні органи.
Якщо ви хочете навчитися робити щось швидко, вчіться робити це також дуже повільно.

Це нагадує вислів Лао-цзи про те, що м’яке і податливе перемагає тверде і грубе.

Шентан Су: Так, справді. Якщо ви спробуєте когось схопити дуже швидко, людина зразу висмикне руку. Ви не зможете її втримати. Якщо ж візьмете руку дуже м’яко, то зможете контролювати супротивника.

У бойових мистецтвах часто перегинають палку, зосереджуючись на силовій підготовці. Окрім всього іншого, це не дуже сприятливо для здоров’я, зокрема для нирок, печінки, жовчного міхура. З внутрішніми органами треба працювати в першу чергу…

журнал Воин Света

Подпишитесь на нашу рассылку:



Понравилась статья? Подпишись на нашу рассылку![wysija_form id="4"]

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + sixteen =

New user? | Forgot your password?